toidupäev

 

 

16.10

TOIDUPÄEV

World Food Day

 
 
 
 
 

Ülemaailmse toidu päeva tähistamine kuulutati algupäraselt välja FAO (Food and Agriculture Organization) poolt aastal 1979, et tõsta üldist teadlikkust maailma toiduprobleemist ja juhtida tähelepanu nälja, alatoitumuse ja

vaesuse vastu võitlemisele. Aastal 1980 kinnitas ka ÜRO üldassamblee selle päeva tähistamise olulisust, rõhutades toidu hädavajalikkust, mis on inimese toimetuleku ja heaolu vältimatu eeldus.

MÕTLE KAASA

Mis on sinu lemmiktoit?

Mida söövad inimesed Jeemenis, Ghanas, USA-s, Indias jm-l?

Maailmas on toitu piisavalt, kuid siiski elas 2015. aastal iga üheksas inimene näljas. Mida saame teha selleks, et maailmas ei oleks nälga?

TEGUTSE

Tutvu Mondo toidublogiga ning valmista mõni eksootiline rahvustoit.

Toidulauda saab muuta kliimasõbralikumaks lihtsalt ja tervislikult: eelista taimetoitu ja kasuta mõõdukalt kodumaist liha. Kanaliha on lihatoitudest kõige kliimasõbralikum.

Tutvu banaani ajalooga filmis „Banana split“

Vaata kakaotööstuse ja lapstööjõu teemalist filmi „Kibe šokolaad“.

Vaata filmi „Lauake, kata end!“, et saada rohkem teada meie igapäevase toidu tarbimise ja raiskamise kohta.

KASUTA ÕPPETÖÖS

Prindi toidupäeva poster ja pane see klassiruumis seinale kõigile uudistamiseks!

Ülemaailmse toidupäeva raames korraldatakse üle terve maa spordi- ja heategevusüritusi, kontserte ja marsse, korraldage mõni üritus ka oma klassiga.

Arutage ülemaailmsete toiduprobleemide, toidu kvaliteedi ja -turvalisuse, toidutööstuse, tarbimiskultuuri ning õiglase kaubanduse teemadel.

Koolis ürituste korraldamiseks leiab palju lisaideid Mondo toidupäevade materjalist või FAO kodulehelt.