Õppetunnid

Aasta: 2018 Pikkus: 78 min
Keeled: ungari, somaali Subtiitrid: eesti, vene
Riik: Ungari Autor: Dorrotya Zurbó

17-aastane Kafia on somaali põgenik, kes elab pagulasena Ungaris, kus ta käib koolis ja õpib kohalikku keelt. Kuigi ungari keel on üks keerulisemaid maailmas, on keeleõpe tegelikult seni olnud üks tüdruku lihtsamaid õppetunde.

Kafia põgenes oma ema abiga Somaaliast, et vältida sunnitud abielu. Film näitab tema uut elu Budapestis, kus ta peab kohanema eluga õpilaskodus, õppima kohalike õppekavade järgi ja tegema valikuid karjääris ning romantilistes suhetes. Intervjuus psühholoogiga jagab Kafia, et on õnnelik, et ta ei pea enam hijab’i kandma, kuid samas tunneb süüd, et peab seda oma ema eest varjama. Usu vahetamine ja sellest tulenev süütunne on noorele inimesele suureks väljakutseks. Teised õppetunnid on seotud tema eluga õpilaskodus ja koolis, kus ta peab võrdselt kohalike õpilastega õppima matemaatikat ning ajalugu ja tegema esmakordselt paljusid asju, mis tema kodumaal tüdrukutele kombeks ei olnud, näiteks ujumine või köieronimine kehalise kasvatuse tunnis.

Film illustreerib Kafia näitel, milliste väljakutsetega puutuvad kokku võõrasse riiki saabuvad saatjata alaealised, kes peavad ilma pere toetuseta uues ühiskonnas ning kultuuris kohanemisega hakkama saama.

Tunnikava (gümnaasium)

Tagasi