20.12.20

Maailmakooli 2020 kokkuvõte: õppimiste aasta

Maailmakooli tiimi 5 õppetundi aastast 2020

2020 on olnud tõeline õppimise aasta! Lisaks sellele, et oleme nüüd targemad konkreetsete teemade osas, saime uusi teadmisi õpetamise ja õppimise kohta. Siin on Maailmakooli tiimi viis uut teadmist:

  • Õppimine toimub läbi mängu. Aktiivsed tegevused on ühtviisi olulised noorte ja täiskasvanud õppijate puhul. Pole ka vahet, kas õppimine toimub suvekoolis, klassiruumis või veebikeskkonnas – alati saab seda teha mänguliselt.
  • Keerulisi teemasid räägi läbi lugude. Loojutustamine aitab teemat avada ka kõige väiksematele õpilastele.
  • Heaks veebiürituseks piisab tihti kõige lihtsamatest nippidest ja äppidest. Näiteks lõime võimsa virtuaalnäituse kasutades Google slides’i. Veebikõnes mikrofonide testimiseks aga plaksutasime osalejatega rõõmsalt.
  • Õppimiseks on vaja noori usaldada ja julgustada mugavustsoonist välja tulema. ÜRO rollimängus nägime, et esialgu keerulised teemad ja nende käsitlemise viis said julgustamisel nii omaseks, et lõpuks ei tahtnud jutt lõppedagi!
  • Õpilased tahavad saada maailmakodanikuks! UNESCO ühendkoolide õpilased unistavad koolist, kus tuuakse seoseid eluliste teemade ja ainete vahel, pööratakse rõhku vaimsele tervisele ja kus on teineteist austav arutelukultuur.

Enim laenutatud õppematerjalid

2020 jäägu meelde dokumentaalfilmide aastana! Maailmakooli laenutuste edetabelit juhivad dokumentaalfilmid kiirmoe telgitagustest, elektroonikajäätmetest ja hariduse kättesaadavusest. Aasta jooksul oleme maailmahariduslike õppematerjalide varamut täiendanud 23 uue põneva materjaliga. Filmid, näitused, õpikud, juhendmaterjalid haridustöötajatele on nii eesti kui vene keeles, noorematele kui vanematele lastele.

Kolm uut suurt teemat

Mondo Maailmakooli tiimis oleme näinud palju vaeva, et jagada teiega sisukaid uusi materjale, õppemeetodeid ja haridussündmuseid. 2020 tõime uue teemana Maailmakooli varamusse juurde teadmisi näiteks rändest – Meelis andis hulga virtuaaltunde ja Kristi tuuritas külalistundidega Lõuna-Eestis. Kliimamuutuste käsitlemiseks oleme teinud kõvasti ettevalmistusi, et 2021 ajakohaste filmide ja lahenduste otsimisega üheskoos pihta hakata. “Amanda ja maailm” õppematerjalid, mis jõudsid sügisest Eesti lasteaedadesse, aitavad kõige noorematel maailmahariduse teemasid ja väärtuseid avastada.

15 koolitust haridustöötajatele

Vaatamata sellele omapärasele aastale ja tekkinud takistustele saime ikka teha koolitusi ja infopäevi haridustöötajatele, et koos sisuliselt maailmaharidusteemade õpetamisse panustada. Toimus maailmahariduskursus, kaks suvekooli, mitu infotundi ja isegi virtuaalne õppereis! Mitu üritust toimus alushariduse õpetajatele ja venekeelsed loengud lausa Ida-Ukraina õpetajatele! Rääkisime näiteks rändest, koomiksist kui õppemeetodist ja ÜRO matkest. Uuel aastal on plaanid sama põnevad. Uudiskirjas ja FB-s jagame jooksvalt infot!

VAATA KÕIKI UUDISEID