12.09.22

EPAS programmi hooaja avaüritus: “Noored kriiside keskel”

 

Kutsume kõiki EPAS programmi liikmeid või programmiga liitumisest huvitatud õpetajaid ja õpilasi EPAS hooaja avaüritusele 30. septembril 2022, kus keskendume noorte rollile sidusa, võrdse ja sotsiaalselt jätkusuutliku ühiskonna kujundamisel.

2022. aasta on Euroopa noorteaasta, mis toob tähelepanu sellele, kui tähtis osa on Euroopa noortel parema tuleviku ehitamisel, mis oleks rohelisem, kaasavam ja digitaalsem. Samas elame täna olukorras, kus tulevik on ebakindel – meid mõjutavad nii sõda, kliimakriis kui ka potentsiaalne majanduskriis. Maailmas levib valeinfo, kasvab polariseerumine ja suureneb ebavõrdsus.

Üleilmsete kriiside keskel on noorte roll kaasava ning sidusa ühiskonna loomisel eriti oluline. Sotsiaalne sidusus viitab usaldusele, koostööle, sissetulekute võrdsusele ja kultuurilise mitmekesisusele – see on ühiskonna võimekus tagada oma kõigi liikmete heaolu, vähendada erinevusi ja vältida polariseerumist (Euroopa Komisjon, 2004). Erinevad uuringud näitavad, et kõrgema sotsiaalse sidususe tasemega riigid on innovaatilisemad, konkurentsivõimelisemad ja paremate sotsiaalse arengu näitajatega. Ühesõnaga – sidus ühiskond on kriiside epideemias vastupanuvõimelisem.

2022. aasta juulis 19–30-aastaste noorte seas läbi viidud Norstati küsitlus näitas, et nende arvates on sissetulekute ja vara jagunemise ebavõrdsus kliimamuutuste järel tähtsuselt teine teema, millega Eesti ühiskond peab järgmise kümne aasta jooksul põhjalikumalt tegelema. Aga kas noored tunnetavad enda rolli muutuste loomises – ja millisel tasandil nad muutustele kaasa aidata saavad? Kas noored peaksid tegutsema ja olulistel teemadel kaasa rääkima ainult kohalikus kogukonnas või on noortel oma osa ka Euroopa sidususel? Millised on praktilised lahendused, mida noored saavad algatada või millele kaasa aidata?

Neile küsimustele vastame EPAS programmi avaüritusel 30. septembril kell 14.00-17.00, mis toimub Euroopa Elamuskeskuse kinosaalis (Rävala pst 4, Tallinn).

Palume registreerida nii kohapealseteks tegevusteks kui Zoomi ülekandeks siin: https://forms.gle/bAxLL7qTX5XwjHYi8.


Ürituse põhiprogramm (jälgitav Zoomis kell 14.00-15.30):

14.00-14.15 Sissejuhatus, tervitussõnad ja EPAS programmi õppeaasta tegevused

14.15-14.30 Urmas Paeti, Euroopa Parlamendi saadiku tervitus gümnasistidele ja õpetajatele

14.30-15.30 Interaktiivne paneelarutelu: “Noored kriiside keskel”. Panelistid: Urmas Paet, Eero Janson (MTÜ Pagulasabi) ja Anna Milena Linder (Gustav Adolfi Gümnaasium)

Arutelu modereerib Eneken Riin Salong (Tartu Ülikool, varasem EPAS programmi aktiivne õpilane). Paneel on interaktiivne ning panelistidele on võimalik küsimusi esitada nii kohapeal kui Zoomis

15.30-15.45 Ühine Euroopa Elamuskeskuse näituseala külastus ja võimaluste tutvustus

Vabatahtlik programm:

16.00-17.00 Õpetajad: Euroopa Kodaniku auhinna üleandmine MTÜ Eesti Pagulasabile (tseremooniale järgneb buffeelaud)

16.00-18.00 Õpilased: Euroopa Parlamendi simulatsioonimäng Euroopa Elamuskeskuse matkealal (pakume karastusjooke ja suupisteid)


Praktiline info: 

  • Oodatud on kõik õpetajad ja gümnaasiumiõpilased, kes on juba EPAS programmi liikmed või sellega liitumisest huvitatud.
  • Kohapeal ootame osalema kuni 50 inimest, Zoomis ei ole osalejate arv piiratud. 
  • Saame kompenseerida kuni 12 osaleja transpordi väljaspoolt Tallinna linna, sh kuni 3 inimest õppeastutuse kohta. Palume sellest registreerimisvormi kaudu teada anda. Kompenseerime registreerimise järjekorras.
VAATA KÕIKI UUDISEID