04.05.22

ÜRO rollimäng pani noored diplomaatias proovile

EstMUN 2022Neli päeva kestval hariduslikul rollimängul ÜRO matke (Estonian Model United Nations 2022)  mängisid noored Eestist, Lätist ja Leedust läbi ÜRO toimimise. 

ÜRO seisab silmitsi suurima väljakutsega oma ajaloos, märkis välisminister Eva-Maria Liimets ürituse avakõnes. Minister selgitas, et ÜRO Julgeolekunõukogu vastutus on tagada rahvusvaheline turvalisus ja rahu. “Venemaa vetoõiguse tõttu ei ole Julgeolekunõukogu suutnud täita oma peamist ülesannet. Seega tuleb selle töömeetodeid ÜRO Julgeolekunõukogu reformi käigus muuta,” sõnas Liimets. Minister rõhutas, et Eesti seisab selle eest, et organisatsioon püsiks nurgakivina multilateraalsele maailmale, kus kõikidel on sõnaõigus.

Ühine keel keerulistel teemadel

EstMUN 2022

Kilingi-Nõmme Gümnaasiumis toimunud ÜRO matkel esindas iga õpilane delegaadina üht riiki ning töötati komiteedes. Noored pidid leidma ühise keele väga aktuaalsetel teemadel – Poola-Valgevene piirikriis, toiduga kindlustatus ja naiste majanduslik võimestamine maailmas. Teemasid avasid noortele kolm valdkonna eksperti, kelle videointervjuusid saab kuulata Maailmakooli YouTube’i kanalilt.

ÜRO on ainus koht, kus kõik maailma riigid kokku saavad ning just seetõttu on ÜRO-l oluline roll üleilmsete kriiside lahendamiseks, ütles oma sõnavõtus Mondo juhatuse liige Diana Tamm. “Kui te järgneva nelja päeva jooksul komiteedes nende suurte ja oluliste teemadega tegelete, siis hoidke silme ees need inimesed, keda teie teod ja otsused mõjutavad,” pani Tamm noortele südamele.

Riigi esindamine

Noored on ette valmistanud positsioonipaberid vastavalt riikidele, keda esindatakse. Reedel ja laupäeval toimusid komiteedes diskussioonid ning pühapäeval loeti ette deklaratsioonid. Lisaks tegutses noortest koosnev meediatiim, kes said rollid erinevate meediaväljaannete esindajatena ning kes kajastasid komiteedes toimuvat. “ÜRO simulatsioon on just see koht, kus noored saavad praktiliselt järele proovida, kuidas rahvusvahelised suhted toimivad. Tuleb olla kursis delegaadina esindatava riigi seisukohtadega ning põhjendada neid ka teistele, võttes samal ajal arvesse väga erinevaid aspekte riikide omavahelistes suhetes,” rääkis Mondo maailmahariduse ekspert Kärt Leppik.

Meediatiimi artiklid avaldas väljaanne EstMUN Times.

ÜRO matkeid toimub üle maailma, Eestis korraldavad sündmust vabatahtlikud noored koos Mondoga. Mondo on aidanud Eestis ÜRO matkeid korraldada alates 2011. aastast. Matkel osales tänavu 28.04 – 01.05.2022 50 noort kahekümnest koolist Eestis, Lätist ja Leedust.

ÜRO matke on osa kliimamuutuste teemalisest projektist “1Planet4All”, mida kaasrahastavad Euroopa Komisjon ja Eesti Välisministeerium arengu- ja humanitaarabi vahenditest. Sisu eest vastutab MTÜ Mondo ja see ei pruugi kajastada Euroopa Liidu ametlikke seisukohti.

Mondo on globaalset ebavõrdsust leevendav Eesti organisatsioon. Mondo tegevus Eestis keskendub maailmaharidusele: toetame Mondo Maailmakooli kaudu haridustöötajaid, et igaks Eesti noorest kasvaks hooliv maailmakodanik.

VAATA KÕIKI UUDISEID