03.09.20

ÜRO matke 2020 kolib online’i!

ÜRO tööprotsessi matke toimub 22.-24. oktoobril ning kolib täielikult online’i. Tule osalema!

Mis on ÜRO matke?

ÜRO tööprotsessi matke (inglise keeles: Model United Nations) on hariduslik rollimäng, kus osalejad õpivad isikliku kogemuse kaudu tundma ÜRO organite otsustusprotsessi. Rollimängud toimuvad üle maailma ning neid saab korraldada kesk- ja ülikooli tasemel, lisades traditsioonilisele rangele formaadile eripärasid vastavalt osalejate huvidele ning oskustele.

Eesti ÜRO matke ehk Estonian Model United Nations (lühendatud: EstMUN) on põhi- ja keskkooli õpilastele vanuses 15-19 ja ülikoolide esmakursuslastele, kes võivad olla selles rollimängus täiesti algajad. Rollimäng on rahvusvaheline ja töökeel on inglise keel

2020. aastal toimub töö kolmes toimkonnas:

  1. United Nations Commission on the Status of Women (UNCSW):
    Ensuring Active Participation of Women in Peacebuilding and Conflict Resolution
  2. United Nations Environmental Programme (UNEP):
    Managing Resource Efficiency and Sustainable Consumption for Climate Action
  3. United Nations Security Council (UNSC) – Historical Committee!:
    Cuban Missile Crisis

Programmi registreerimisel saab osaleja riigi või meediaväljaande, mida ta mängus esindab. Korraldustiim jagab osalejatele septembri-oktoobri jooksul materjale, mis aitavad oma rolli ja seisukohti läbi mõelda ning ette valmistada, et oktoobri vaheajal rolli edukalt mängida. Lisaks ametlikele aruteludele ning resolutsioonide poolt/vastu hääletamisele on kavas ka sotsialiseerumist soodustavad tegevused. Õpetajad saavad matkest osa võtta vaatlejatena.

Soovid osaleda hariduslikus rollimängus koos noortega Eestist, Lätist, Leedust, Ukrainast, Türgist, Ecuadorist, Mehhikost, Saksamaalt ning Venemaalt? 

  • Registreeru enne 19. oktoobrit lingil cutt.ly/estmun2020
  • Osale ingliskeelsel online-infopäeval (Facebook Live) 10. septembril kell 15:00, kus korraldajad tutvustavad formaati ning vastavad kõikidele küsimustele.
  • Valmista oma roll ette.
  • Naudi rollimängu ja 75. ÜRO juubelit 22.-24. oktoobril 2020!

Eesti ÜRO matke pidi toimuma tänavu aprillis Orissaarel. Matket korraldab UNESCO ühendkoolide võrgustik. Loe rohkem ÜRO matkest ja UNESCO ühendkoolide võrgustikust.

Lisainfo: unescoschools@mondo.org.ee.

VAATA KÕIKI UUDISEID