17.12.08

Sõpruskool Afghanistanist

Jaan Tõnissoni Instituut pakkub uuel aastal Eesti koolidele võimalust saada sõpruskool Afganistanist.

Jaan Tõnissoni Instituut sai hiljuti heakskiidu uuele kolmeaastasele maailmaharidusprojektile, mille eesmärk on arendada suhteid Afganistani ning Rootsi, Inglismaa, Slovakkia ja Eesti koolide vahel.
Projekti eesmärk on arendada:

– mõistmist kahe erineva kultuuri vahel: Eesti koolid õpivad Afganistani kultuurist ja igapäeva elu kohta ja Afganistani lapsed õpivad elust Eestis. JTI korraldab Afganistani teemalisi külastusi koolidesse ning aitab korraldada filmiõhtuid. Koos tehakse näitusi Afganistanist, mida saab ka laiemale avalikkusele eksponeerida.

– suhtlust: kirjavahetus Afganistani ja Eesti laste vahel toob head meelt mõlemale poolele. Igal aastal on tublimatel õpilastel ja õpetajatel võimalus külastada oma sõpruskooli Afganistanis (koolid asuvad rahulikel aladel Kabulist põhja pool).

– toetust: Afganistani koolidel on suured väljakutsed. Mõned koolid on sõja käigus maatasa tehtud. Suhe teiste koolidega väljaspoolt Afghanistani annab koolidele moraalset tuge. Euroopa koolid võivad teha ka korjandusi oma sõpruskooli abistamiseks – varem on koolid kinkinud nt. spordi- või koolivarustust  ja saanud vastutasuks Afganistani käsitööd. Nende kinkide emotsionaalne väärtus on samas palju suurem kui rahaline.

– kogemuste jagamist: Rootsi ja Inglismaa koolid on teinud sarnast koostööd Afganistani koolidega juba aastaid ning jagavad projekti käigust oma kogemusi Eesti ja Slovakkia koolidega. Projekti käigus korraldatakse igal aastal konverents projektis osalevatele koolidele omavaheliseks kogemuste jagamiseks. Kohal on ka külalised Afganistanist ning ollakse otseühenduses Afghanisani koolidega.

Esimese aasta konverents toimub juba aprillis 2009 Eestis. See on hea võimalus kõikidel sõpruskooli ideest huvitatud koolidel tulla tutvuma oma kolleegidega nendest kolmest Euroopa riigist. Kui oled projektis huvitatud, võta ühendust aadressil johanna@jti.ee või telefonil 53490814.

VAATA KÕIKI UUDISEID