09.07.20

Multifilm avab väiksematele lastele maailmahariduse teemasid

Äsja valmis saanud multifilmi keskmes on tegelane Amanda, kes viib eelkooliealised lapsed endaga rändama ja õpetab neid nii maailma tundma. 5-minutine animatsioon on esimene osa õpetaja juhendmaterjalist, mille hulka kuuluvad veel põnevad lastejutud ja illustratsioonid, ülesanded õpilastele ning metoodiline juhend õpetajatele.

Animatsioonis seikleb väike tüdruk Amanda, kes tahab väga saada maailmameistriks. Talle on abiks elevant Modo, kes aitab tal otsida spordis ja elus kõige tähtsamat sõna. Koos väikeste vaatajatega rändavad nad eri maailma paikadesse ja tutvuvad maailmameistritega. Laias maailmas seigeldes ja erinevate inimestega kohtudes saab Amanda teada, mis neid kõiki ühendab. “Amanda, nagu paljud väikesed lapsed, on uudishimulik ja suure õiglustundega, aga samas ka veidi kogenematu ning mõnikord natuke enesekeskne. Lapsed saavadki õppida maailma kohta temaga koos avastades,” sõnas projektijuht Mari Jõgiste.

10 maailmahariduslikku teemat
Jõgiste sõnul on üks maailmahariduse eesmärke see, et lastes areneks empaatia ja austus nii teiste inimeste kui neid ümbritseva keskkonna vastu. “Eestis ei ole eelkooliealistele lastele just kuigi palju maailmahariduslikke õppematerjale, ent haridustöötajate soov neid teemasid käsitleda on suur,” ütles ta. Amanda materjalide abil saavadki õpetajad maailmahariduse ka kõige väiksematele õpilastele lähemale tuua. Kokku käsitletakse juhendmaterjalis kümmet teemat – inimõigused, kultuuriline mitmekesisus, haridus, tervis, vesi, toit, ränne, sooline võrdõiguslikkus, keskkond ja kliimamuutused.

“Lapsed saavad lugude kaudu tutvuda inimestega eri kultuuridest, mõtiskleda hariduse ning tervishoiu tähtsuse üle, õppida kahjulike stereotüüpide ja keskkonnaalaste väljakutsete kohta ning kogeda seda, et iga inimese väikestel sammudel on suur kaal,” ütles Jõgiste.

4 koolitust sügisel
Esimene võimalus “Amanda ja maailm” materjaliga tutvuda on Mondo alushariduse suvekoolis augustis, mille kohad on juba täitunud. Juhendmaterjale tutvustavad ühepäevased koolitused toimuvad juba 2020. aasta septembri teises pooles. Koolituste kuupäevad ja registreerimise avame augustis.

Imeilusa ja põneva õppematerjali lõid:
Kontseptsioon: MTÜ Mondo ja Rannamõisa Lasteaed
Hariduseksperdid: Merike Niibek, Kersti Veskus
Animatsiooni loo autor: Kersti Veskus
Illustratsioonid: Maari Soekov (pildil)
Režii: Jaagup Metsalu
Animatsioon: Katarina Skott
Helirežii: Sten-Olle Moldau
Muusika: Allan Kasuk
Projektijuht: Mari Jõgiste

Animatsiooni valmimist rahastasid:
Projekt Bridge47 Euroopa Komisjoni vahenditest
Eesti Välisministeerium arengu- ja humanitaarabi vahenditest
Sisu eest vastutab MTÜ Mondo ja see ei pruugi kajastada Euroopa Liidu ametlikke seisukohti.

VAATA KÕIKI UUDISEID