25.08.09

Maailmakooli meediateegis rohkelt uusi filme

Milline on Aafrika või Kambodža laste koolitee? Kas Kas Eesti vajab tuumaenergiat? Kas toitu piisab maailmas kõigile? Mis juhtub meie arvuti või mobiiltelefonidega pärast seda, kui meie neist tüdineme? „Vaata ja muuda“ projekt pakub Eesti koolidele jälle tasuta uusi, häid ja õpetlikke dokumentaalfilme, mille kaudu saate otsida vastuseid nendele küsimustele.

Tarbimisteema alustuseks tasub vaadata noori kütkestavat filmi „Surplus“, mis paneb vaataja mõtlema tarbimiskultuuri mõttekuse ja mõttetuse üle. Dokumentaalfilmid Aafrika prügimäelt („Digital Dumb“, „Exporting Harm“), kus leidub Euroopast pärit kasutuskõlbmatud arvutid, annavad ülevaate meie valulikest seostest arengumaadega.

Demokraatia ja ühiskonna arengud illustreerib nelja lühifilmi seeria „Demokraatia Lõuna-Aafrikas“, mis näitab, milline on olnud Lõuna-Aafrika demokraatia tee. Haridusteemalised filmid „Lootust testides“ ja „Pumwani“ annavad Eesti noortele hea pildi oma eakaaslaste väljakutsetest hea hariduse omandamisel.

Vesilinnu poolt tehtud Terveilm seeriasse on lisandunud kolm uut filmi. „Algharidus kõigile“ film räägib sellest, kuidas Kambodža püüab luua uut intelligentsi, mis Pol Poti ajal hävitati. „Võitlus nälja ja vaesusega“ püstitab küsimuse, mida teha maailma näljas virelevate inimestega. „Võitlus haigustega“näitab pilti Malist, kus veerand lastest sureb enne kui saab 5-aastaseks.

Kuna filme on hetkel kogunenud meediateeki juba üle 70, uuendame sügisel alguses meediateegi otsingumootoreid nõnda, et filmide otsimine oleks varasemast kergem. Filme saab tulevikus otsida järgmiste kategooriate järgi: teemad, võtmesõnad, pikkus, keel ning filmi seos õppekavaga.

Enamikele filmidele on koostatud ka õppematerjalid, mida saab alla laadida Maailmakool.ee portaalist. Filmide laenutamine käib nagu ikka elektrooniliselt www.maailmakool.ee meediateegi kaudu. Võite ka saata otse meili aadressil johanna@jti.ee ja postitame filmi teie kooli. Nauditavaid ja õpetlikke filmielamusi!

VAATA KÕIKI UUDISEID