16.03.22

EPAS programm kutsub gümnasiste arutlema Ukrainas toimuvast sõjast tingitud humanitaarkriisi üle

Seminar “Ukraina sõjast tulenev humanitaarkriis: mida peaksid gümnasistid teadma?” toimub 31. märtsil kell 12.00-14.00 Euroopa Elamuskeskuses ja Zoomis. Osalema on oodatud gümnaasiumiõpilased ja -õpetajad.

Ukrainas on hetkel lahti rullumas 21. sajandi suurim humanitaarkatastroof. Märtsi keskpaigas vajab ÜRO hinnangul humanitaarabi 12 miljonit inimest ja Ukrainast on UNHCRi andmetel põgenenud 2 miljonit inimest. Sõda puudutab isiklikult või kaudselt kõiki Eesti elanikke ja olukord on väga keeruline – sellisel ajal on kõige olulisem on säilitada rahu ja hoida kokku. Eestlased on annetanud juba üle 8 miljoni euro ja mitmed tegutsevad aktiivselt vabatahtlikena, aga küsimusi ning mõtteid on kõigil veel palju ja vajadus panustada jätkub. EPAS seminaril küsime: milles humanitaarkriis seisneb ja kuidas koordineeritakse sellega toimetulekut Euroopa Liidus ja Eestis? Millised on teised Ukraina sõjaga seotud teemad, millest noored peaksid teadlikud olema? Mida saame ise teha ja kuidas ukrainlasi aidata? 

Keskne teema on abi Ukrainale

Seminari keskne teema on eelkõige finants- ja humanitaarabi ning selle koordineerimine Euroopa Liidu tasandil. Arutelude käigus saame teemade ringi veel laiendada, käsitledes rahvusvahelise üldsuse reaktsiooni Putini režiimile, näiteks sanktsioonide mõju Venemaale ning tema kodanikele. Jagame ka infot Eesti vabaühenduste tegevustest Ukraina suunal ja mõtleme, mida saame (noortena) ise ära teha – näiteks kuidas saame Ukraina õpilasi koolis hästi vastu võtta.

Panelistid:

  • Marina Kaljurand – Euroopa Parlamendi liige
  • Kaimo Kuusk – Eesti suursaadik Ukrainas 
  • Triinu Ossinovski – Mondo juhatuse liige ja humanitaarabi suuna juht
  • Maarja Punak – PPA vanemkommunikatsiooniametnik

Üritust modereerib Anno Aedmaa (Euroopa Parlamendi Büroo Eestis).

Ajakava:

12.00-12.15 – Panelistide sõnavõtud (kohapeal ja Zoomis)

12.15-13.00 – Paneelarutelu (kohapeal ja Zoomis)

13.00-14.00 – Erinevad arutelud ja töötuba (kohapeal)

14.00-… – Pärast seminari on võimalik jääda Elamuskeskust külastama

Praktiline info:

  • Seminar toimub Euroopa Parlamendi Partnerkoolide programmi EPAS raames – oodatud on nii programmis osalevad kui selle välised koolid.
  • Seminari paneelaruteludest (kl 12.00-13.00) saab osa võtta virtuaalselt. Paneelarutelule järgnevad töötoad (kl 13.00-14.00) toimuvad ainult kohapeal.
  • Kohapeal osalejate arv on piiratud, nii et ootame igast koolist 5-6 õpilasega gruppi. 

Palume huvilistel seminarile registreeruda siin.

VAATA KÕIKI UUDISEID