10.12.14
Õpetajad tegid eksootilisi kreeme
Valga gümnaasiumist on saanud Valgamaal maailmahariduse mentorkool, kust nõu ja jõuga aidatakse küsimustes, kuidas lõimida tundidesse globaalseid teemasid.
Detsembri algul toimus Valga muuseumis maakonna õpetajate maailmahariduslik õppepäev, andis teada UNESCO ühendkoolide Valga gümnaasiumi poolne koordinaator Pille Olesk. «Muuseumisse olid kutsutud õpetajad, kes juba jagavad koolides maailmaharidust, aga oodatud olid ka uued tegijad,» sõnas Olesk.
Tema sõnul oli päeva eesmärk vaadata, mis on naaberkoolides tehtud ja tegemisel, tunnetada koostööd ja naabriõlga ning teha töötoas ise midagi põnevat oma kätega.
Muuseumisse saabudes ootas õpetajaid õiglase kaubanduse märgistusega kohv ja tee.
«Tsirguliina keskkooli esindajad tutvustasid rahvusvahelist toidublogi Food for Thought Mondo. Sellesse kirjutavad ja panevad rahvustoitudest pilte ja videoid sõpruskoolid Eestist, Afganistanist, Keeniast, Jeemenist, Ghanast, Ugandast ja Kambodžast. Tsirguliina kool võtab toidublogimisest osa ja õpetajad Jana Vainonen ning Vapu Laik näitasid filmi, mida nende kooli õpilased olid teinud. Film räägib, kuidas viljapõllul valmiv vili leivaks saab,» vahendas Olesk.
Ester Kukk Valga põhikoolist rääkis oktoobris Eestis käinud šokolaadibussist. «Vaadati filmi, kus põhikooli õpilased üleeuroopalise šokotuuri tuuritamisest osa said. Esineja rääkis ka kampaania eesmärkidest ja hetketulemustest,» lisas Olesk.
Pilvi Pindama Valga vene gümnaasiumist tutvustas rahvusvahelist maailmahariduse projekti «Global Dimension in Social Sciences Subjects in Formal Education» ja jagas värskeid mälestusi novembri lõpupäevadel toimunud projekti järjekordsest kokkusaamisest Riias. Pindama tutvustas ka Läti koolides tehtud pilte ja sealseid huvitavaid projekte.
Olesk lisas, et ta ise tutvustas õpetajatele oktoobrikuist maailmaharidusnädalat, mis sai teoks koostöös Valga muusemiga. «Rääkisin ka HeaTeoTöö päeva projektist ja selle eesmärkidest. Selle päeva põhimõte on, et noored töötavad ühe päeva kohalikes ettevõtetes või mujal ning tööandjad annetavad selle eest teenitava tasu arengumaa noore haridustee jätkamisse.»
Päeva lõpuks tegutses töötuba, kus sai ise valmistada sheavõi– ja kookosekreemi. Olesk tutvustas shea-või saamise tehnoloogiat slaidide ja video abil, näitas ka shea-pähklit ja MTÜ Mondo näitust shea-või tegemisest Kongo külas Ghanas. Shea-või valmimist tutvustav fotonäitus «Imeline shea-või» jääb esialgu maakonna koolidesse rändama.
«Õpetajad jäid väga rahule. Tekkis uusi ideid ja mõtteid ning soov taolisi päevi tihedamini korraldada,» lisas Olesk.
jaan.rapp(at)ajaleht.ee