Tähista õiglase kaubanduse kuud: tegevused koolidele ja noortekeskustele

Me mõjutame maailma iga tehtud ostuga. Meie võimuses on teha teadlikke ja eetilisi valikuid, et tagada väärikas elu tootjatele globaalse lõuna riikides ning panustada kliimamuutuste leevendamisse. Üks viis selleks on osta Fairtrade märgisega tooteid, mille tootmisel on jälgitud viite õiglase kaubanduse põhimõtet.

Iga aasta oktoobris kutsume kõiki Eesti koole, noortekeskuseid ja lasteaedu tähistama õiglase kaubanduse kuud. Käesolev kogumik annab ülevaate erinevatest tegevustest, mille abil teemat avada II-III kooliastme ja gümnaasiuminoortega. Sobivad tegevused alus- ja alghariduse kooliastmetele leiad siit kogumikust

Õiglase kaubanduse teema seosed maailmakodaniku pädevusmudeliga:

  • Teadmised: planeedi kestlikkus; üleilmastumine ja vastastikune sõltuvus.
  • Oskused: süsteemne mõtlemine; empaatiavõime.
  • Väärtused/hoiakud: solidaarsus.
  • Tegutsemine: eetiliselt vastutustundlik käitumine.

Lisainfo kampaania kohta:

  • Anna oma huvist teema vastu meile teada läbi selle vormi – nii saame sind jooksvalt infoga kursis hoida.
  • Jälgi Fairtrade Eesti – Õiglase kaubanduse klubi Facebooki lehte, kus jagatakse jooksvalt infot ja korraldatakse mänge.
  • Kasuta teemaviiteid @maailmakool (Facebook, Instagram) ja @fairtradeeesti (Facebook) või #maailmaharidus, #õiglanekaubandus ja #õiglasekaubandusekuu. 
  • Tegevustega seotud küsimuste või ettepanekute korral kirjuta ÕK kuu koordinaatorile: demy.landson@mondo.org.ee. Fairtrade’i märgise osas on valmis eesti, inglise ja soome keeles infot jagama Fairtrade Eesti esindaja: jana.jesmin@fairtrade.fi

Lihtsamad tegevused (raskusaste: 🌶)

1. Vii läbi õiglase kaubanduse teemaline vestlustund 

Kasuta meie esitlusi või otsige õpilastega ühiselt õiglase kaubanduse kohta infot siit:

Materjalidega tutvumisele järgnevalt arutlege õpilastega lähemalt õiglase kaubanduse tähenduse osas või looge mõttekaart, “miks-miks-miks” ahel, probleemipuu või tagajärgede ahel (vt “Avasta maailma” kogumik. Küsimused inspiratsiooniks: 

  • Miks on oluline, et tootjatele makstakse õiget hinda?
  • Miks on lapstööjõu kasutamine ebaõiglane ja kahjulik?
  • Miks on oluline, et töötingimused oleksid ohutud ja inimväärsed?
  • Kuidas mõjutab õiglase kaubanduse süsteem keskkonda?
  • Kuidas saavad kohalikud kogukonnad kasu õiglase kaubanduse süsteemist?
  • Kas kõrgem hind õiglase kaubanduse toodete eest on õigustatud?

2. Korralda õiglase kaubanduse teemaline viktoriin

Testige klassiga oma teadmisi õiglase kaubanduse kohta ja osalege Fairtrade Eesti koostatud viktoriinis (uus versioon avaneb oktoobri alguses) või looge ise viktoriin õiglase kaubanduse ideedest ja toodetest koolis või kodus. 

3. Telli või prindi näitus kooli või noortekeskuse seintele

Telli kooli õiglase kaubandusega seotud näitus või prindi materjalid ise välja ja pane seintele. Valikus on näitused teemadel “Palmiõli lugu” ja “Sa oled, mida sööd”. Septembrikuus loome ka šokolaaditeemalise näituse.

4. Telli või prindi õiglase kaubanduse teemalised trükised 

Need eestikeelsed voldikud ja plakatid annavad õiglasest kaubandusest ja selle olulisusest lihtsa ülevaate. Uurige välja, miks on Fairtrade’i märgis just sellise sümboliga ja rohe-sinist värvi.

5. Osale Mondo e-tunnis või telli töötuba

Pakume õiglase kaubanduse kuu puhul eri formaadis külalistunde või töötubasid:

  • Liitu 30-minutilise temaatilise e-külalistunniga, mille viib läbi Mondo keskkonnaprogrammi juht Egle Küngas. (Uus!) 
  • Kutsu kooli Mondo poolt koolitatud noored, kes viivad ellu juba traditsiooniks kujunenud kakaoteemalise töötoa (90 min), mis toob šokolaadi tootmise valukohad õpilastele lähemale. Sama töötuba võid ka ise läbi viia (vt allpool).

6. Olge oma klassi ja/või kooliga teistele eeskujuks ja teavitage teisi

Igal klassil ja/või koolil on võimalus luua omaenda õiglase kaubanduse kampaania ja aidata muutuste loomisele kaasa. Mõned ideed: 

  • Kasutage õiglase kaubanduse kuu bännerit ja visuaali kooli kodulehel ning  sotsiaalmeedias.
  • Jagage eri kanalites teavet nii õiglasest kaubandusest kui oma tegevustest.
  • Tehke ise õiglase kaubanduse teemaline poster või disainige (digitaalsed) flaierid.
  • Korraldage õiglase kaubanduse toodetega kohvik (võib olla ka heategevuslik).
  • Kirjutage mõnele kaupluseketile, miks võiks õiglase kaubanduse märgisega tooteid – näiteks banaane – rohkem müügil olla.

Rohkem ettevalmistust vajavad tegevused (raskusaste: 🌶🌶)

1. Käsitlege kliimamuutuste ja keskkonna seoseid õiglase kaubandusega

Kaardistasime selle jaoks materjale. Eestikeelsete subtiitritega lühivideod:

Ingliskeelsed materjalid (uus!):

2. Uurige õiglase kaubanduse seoseid kestliku arengu eesmärkidega

Õiglane kaubandus panustab eesmärkidesse nr 1, 2, 4, 5, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 15 ja 17. Uurige lähemalt selle kohta Fairtrade’i veebilehelt ja üldiselt kestliku arengu eesmärkide kohta Maailmakool.ee veebist.

3. Vaadake videomaterjale või dokumentaalfilme

  • Tagasi Kooli e-külalistund: selles eelsalvestatud videos räägib Eesti õiglase kaubanduse ekspert Kristina Mänd, mis on õiglase kaubanduse kõige olulisemad aspektid (eesti keeles; eestikeelsete ja venekeelsete subtiitritega). E-tunni juurde käib ka tunnikava III kooliastmele.
  • Animatsioonid õiglase kaubanduse toodete, põhimõtete ja eeliste kohta.
  • “Nähtamatud käed”: pikem dokumentaalfilm lapstööjõu kasutamisest erinevates sektorites, kus viidatakse ka õiglase kaubanduse märgisele.
  • “Tume šokolaad” ja “Kibe šokolaad”: õiglase kaubanduse teema puhul kõige asjakohasemad filmid, aga veidi vananenud. Õpilastega on võimalik pärast filmi vaatamist uurida, milline on olukord tänapäeval.
  • “Petite Savanne Cooperative Credit Society”: lühiklipp ühest õiglase kaubanduse kogukonnast Mauritiusel.

4. Vii läbi lihtne, aga mõjus õiglase kaubanduse teemaline töötuba

Uuendame septembrikuus traditsioonilise õiglase kaubanduse teemalise kakatotöötoa materjale ja kujundame need üheks komplektiks, mida saab õpetaja või noorsootöötaja hõlpsasti ise tunni raames läbi viia. See sobib ka läbiviimiseks gümnasistide poolt noorematele õpilastele. 

Veel variante:

  • Kogumikus “Maailma noored” on erinevaid tarbimisteemalisi töötubasid, mida on võimalik õiglase kaubandusega seostada. Miks mitte pöörata tähelepanu hoopis puuvillale ja laiemalt tekstiilile?
  • Juhendmaterjalist “Make fruit fair!” leiate taustainfot ja töötoa kava, et tutvustada õiglase kaubanduse temaatikat seoses troopiliste puuviljadega nagu banaanid, ananassid, apelsinid, mango ja avokaado.

5. Korralda Fairtrade toodete jaht

Õpilased võivad minna poodidesse, kohvikutesse või restoranidesse, pildistada Fairtrade märgisega tooteid ja need näiteks Padleti keskkonda üles laadida. Paluge õpilastel panna kirja 1) toote liik, nimi ning tootjafirma ja –maa; 2) tooraine päritolumaa; 3) toodete hind ning võrdluseks mõne alternatiivse ja sama tasemelisel toote hind, millel ei ole õiglase kaubanduse märgist. Arutage üheskoos:

  • Kui lihtne oli neid tooteid poest leida? 
  • Kui suur oli nende toodete hind võrreldes teiste sarnaste toodetega? 
  • Miks on õiglase kaubanduse tooted tavaliselt oma alternatiividest kallimad? 
  • Kas ostate ise edaspidi Fairtrade märgistusega tooteid? Miks? 
  • Kas neid tooteid oli piisavalt palju? Kui oli, siis miks nii arvatakse? Kui ei, siis mida peaks tegema
  • Mis peaks meile toidu ostmise juures olulisteks kriteeriumiteks olema (pakend, bränd, õiglane kaubandus, eestimaisus jmt)? Milline peaks olema nende kriteeriumite hierarhia?

Järeltegevusena jaga õpilased väikestesse rühmadesse. Valige välja kõige sagedamini esinenud päritoluriigid ning anna igale rühmale üks riik. Rühma ülesandeks on otsida internetist infot ja koostada selle riigi profiil. Kindlasti peab välja tooma riigi peamised ekspordiartiklid ning tootmistingimused. Lisaks peab iga rühm koostama ahela, kus on märgitud kõik etapid tooraine tootmisest kuni sellest riigist pärineva kauba jõudmiseni meie kodudesse. Info võib vormistada postrina või esitleda suuliselt kogu klassile.

Eesti keeles on saadaval ka huvitavad uuringud banaani ja šokolaadi kohta, millega koos õpilastega tutvuda.

6. Uuri õiglase kaubandusega seotud riske interaktiivsel kaardil

Fairtrade International on loonud tootmisahelaga seotud riskide analüüsimiseks uue veebipõhise tööriista: Fairtrade Risk Map. Riskikaart on interaktiivne maailmakaart, mis võimaldab huvilistel võrrelda toodete päritolu ja nende tootmisega seotud riske eri riikides. Septembrikuus jagame riskikaardiga seotud eestikeelset tunnikava.

7. Kokkamine õiglase kaubanduse toodetega 

Küpsetage koos õpilastega või julgustage neid kodus valmistama toite, mis sisaldavad õiglase kaubanduse tooteid. Valige välja tooraine päritolu riik ning püüdke valmistada just selle maa toitu ning saatke retsept, pildid ja video aadressile maailmaharidus@mondo.org.ee, et saasime need avaldada fairtrade.ee retseptikogus ja Facebookis.

8. Loominguline konkurss

Korraldage kooliülene loovkonkurss, mis aitaks tutvustada õpilastele õiglase kaubanduse põhimõtteid. Formaat võib olla mida iganes – näiteks video, fotoseeria, maal, lühifilm, koomiks, essee, lühijutt või miks mitte meemid nagu Värska Gümnaasiumis. 

Kui teil on veel ideid, mida nimekirja lisada, võtke meiega ühendust.

Toredat tähistamist!


Õiglase kaubandusega seotud tegevused toimuvad MTÜ Mondo projektist Fairtrade 2024, mida rahastab Fairtrade Finland.

Back