Tähista õiglase kaubanduse kuud: tegevused lasteaedadele ja algklassidele

Me mõjutame maailma iga tehtud ostuga. Meie võimuses on teha teadlikke ja eetilisi valikuid, et tagada väärikas elu tootjatele globaalse lõuna riikides ning panustada kliimamuutuste leevendamisse. Üks viis selleks on osta Fairtrade märgisega tooteid, mille tootmisel on jälgitud viite õiglase kaubanduse põhimõtet.

Iga aasta oktoobris kutsume kõiki Eesti koole, noortekeskuseid ja lasteaedu tähistama õiglase kaubanduse kuud. Käesolev kogumik annab ülevaate erinevatest tegevustest, mille abil teemat avada II-III kooliastme ja gümnaasiuminoortega. Sobivad tegevused alus- ja alghariduse kooliastmetele leiad siit kogumikust

Lisainfo kampaania kohta:

  • Anna oma huvist teema vastu meile teada läbi selle vormi – nii saame sind jooksvalt infoga kursis hoida.
  • Jälgi Fairtrade Eesti – Õiglase kaubanduse klubi Facebooki lehte, kus jagatakse jooksvalt infot ja korraldatakse mänge.
  • Kasuta teemaviiteid @maailmakool (Facebook, Instagram) ja @fairtradeeesti (Facebook) või #maailmaharidus, #õiglanekaubandus ja #õiglasekaubandusekuu. 
  • Tegevustega seotud küsimuste või ettepanekute korral kirjuta ÕK kuu koordinaatorile: demy.landson@mondo.org.ee. Fairtrade’i märgise osas on valmis eesti, inglise ja soome keeles infot jagama Fairtrade Eesti esindaja: jana.jesmin@fairtrade.fi.

Tegevused lasteaedadele ja algklassidele

1. Lugege muinasjuttu “Amanda ja õiglane kaubandus”

Sellel aastal loome uue Amanda ja õiglase kaubanduse teemalise muinasjutu. Õpetajal on võimalus muinasjuttu lastele ette lugeda ning hiljem lastega erinevate küsimuste üle arutada. Jutt ilmub koos pildiga septembrikuus.

2. Vaadake õiglase kaubanduse animatsiooni

Vaadake ühiselt animatsiooni Fairtrade toodetest ja arutage, kuidas erinevate toodete ostmine meie maailma ja meeleolu muudab?

Koduseks ülesandeks võivad lapsed minna koos vanematega poodidesse, pildistada Fairtrade märgisega tooteid ja need näiteks Padleti keskkonda üles laadida.

3. Vaadake, kuidas Jänku-Jussi saab teada, kust toit tuleb

Vaadake koos lastega Jänku-Jussi multifilmi, kus Jänku-Juss õpib banaani teekonna kohta Ecuadorist Eestisse. Arutage lastega, millised on õiglase kaubanduse tooted? Miks on hea osta õiglase kaubanduse tooteid võrreldes tavatoodetega?

4. Meisterdage üheskoos Fairtrade’i märgiseid

Rääkige alustuseks, mida Fairtrade’i märgis tähendab – see tagab, et põllumehed ja tootjad saavad oma töö eest õiglase tasu. Seejärel jagage lastele värvilised paberid, käärid ja liim ning aidake neil lõigata välja kandilised märgised, kuhu nad saavad joonistada või kleepida Fairtrade’i sümboli. Selle juures saab selgitada, kuidas meie otsused saavad aidata teisi inimesi kaugel maal. Laske lastel oma märgiseid kaunistada ja kirjutage neile juurde lihtsaid sõnumeid, näiteks “Õiglane kaubandus” või “Aitame põllumehi”, et kinnistada õpitud väärtusi. Tutvustage ka sümboli ja värvide tähendust:

  • Sinine värv esindab taevast, mis sümboliseerib ülemaailmset ühtsust ja inimestevahelist sidet, rõhutades, et õiglase kaubanduse põhimõtted kehtivad üle kogu maailma.
  • Roheline värv esindab loodust, keskkonnasõbralikkust ja jätkusuutlikkust, mis on õiglase kaubanduse oluline osa.
  • Inimese kuju sümboliseerib inimeste võimust ja väärikust, rõhutades, et Fairtrade aitab parandada tootjate ja põllumeeste elutingimusi.

4. Arutlege õigluse teemadel 

Jagage lastele banaan või šokolaad ebavõrdsete tükkidena ja paluge neil mõelda, kuidas nad end tunnevad, kui keegi saab vähem kui teised. Seejärel arutage, kuidas õiglase kaubanduse põhimõtted aitavad tagada, et kõik töötajad saavad oma töö eest võrdselt tasustatud, nii et keegi ei jää ilma. Tegevus aitab lastel mõista õigluse ja võrdsuse tähtsust meie elus.

Kindlasti tasub pärast ka banaani või šokolaadi kõigi vahel õiglaselt jaotada!

 

5. Korraldage õiglase kaubanduse “mängukohvik”

Tutvustage lastele erinevaid õiglase kaubanduse tooteid, nagu šokolaad, kohv, banaanid ja suhkur, selgitades, kuidas need tooted aitavad tootjatel ja põllumeestel saada õiglast tasu. Seejärel korraldage mängukohvik, kus lapsed saavad mänguliselt “müüa” ja “osta” õiglase kaubanduse tooteid, et praktikas nende toodete väärtust ja mõju mõista.


Täiendame materjali septembrikuu jooksul. Piltidel on väikesed õiglase kaubanduse teemadel tegutsejad Rakvere Kungla Lasteaiast.

Back