Flee

Year: 2021 Length: 90 min
Languages: taani, inglise, dari, vene, rootsi Subtitles: eesti, vene
Country: Taani, USA, UK, Norra, Rootsi Author: Jonas Poher Rasmussen

“Põgenemine” on südamlik lugu Aminist, kes 11-aastase poisina peab koos oma perega Talibani vägivalla tõttu Afganistanist põgenema. Tema põrgulik odüsseia vabasse maailma kestab kokku viis aastat, viies ta lahku oma emast, vennast, õdedest ja kõigest kodusest. Aastakümneid hiljem räägib ta esimest korda oma valusa loo, mille ühes episoodis mängib kahjuks rolli ka 1990. aastate alguse Eesti.

See on liigutav film koduta kasvamisest ja piiritu ebaõigluse üle elamisest. Lugu mitte ainult geograafilisest põgenemisest, vaid ka pääsu otsimine iseenda ja oma painava mineviku hirmude eest. Lootustandev teos inimlikkuse võimalikkusest ebainimlikult ilustamata maailmas. “Põgenemine” on dokumentaalfilm, mida sai peaosalise turvalisuse huvides üksnes animeeritult edasi anda.

Režissöör Jonas Poher Rasmusseni autorifilm kuulutati 2021. aasta Euroopa parimaks dokumentaalfilmiks ning parimaks täispikaks animatsiooniks. Film kandideeris ka kolmele Oscarile.

Filmi juurde on koostatud tunnikava gümnaasiumiastmele, mis aitab filmi  geograafia ja ühiskonnaõpetuse ainete raames.

Dokumentaalfilmi näitamise õigused on omandatud projekti „Jagatud teekonnad” raames, mida kaasrahastavad Euroopa Komisjon ja ESTDEV – Eesti Arengukoostöö Keskus. Õppematerjali sisu eest vastutab ainuisikuliselt MTÜ Mondo ja see ei kajasta tingimata rahastajate seisukohti.

Back