Pikamaaujuja

Год: 2023 Продолжительность: 89 min
Языки: araabia, kreeka, inglise, saksa Субтитры: eesti
Страна: Saksamaa Автор: Charly Wai Feldman

20-aastaselt oli Sara juba kuulus. Ta põgenes Süüriast 2015. aastal koos oma noorema õe Yusraga. Kui nende paat teel Kreekasse rikki läks, hüppasid Sara, Yusra ja veel kaks inimest vette ning ujusid kolm ja pool tundi avameres, hoides ära kummipaadi ümbermineku ja päästes kõik pardalolijad. Nende teekond jõudis pealkirjadesse üle maailma ja on dramatiseeritud Netflixi filmis «The Swimmers». Selle dokumentaalfilmi lugu algab sealt, kus väljamõeldud draama lõpeb.

Sara on kolm aastat päästnud pagulasi samal teekonnal, mis ta kuulsaks tegi. Kuid 2018. aasta augustis vahistasid Kreeka võimud ta ootamatult, süüdistades teda kuritegeliku võrgustiku juhtimises, rahvusvahelises spionaažis ja inimeste smugeldamises. Süüdimõistmise korral ähvardab teda kuni 20-aastane vanglakaristus.

Saral on Lesbose saarele minek keelatud ja kohtuprotsessi uudiseid oodates elab ta Berliinis kummalist kaksikelu. Päeval õpib ta vabade kunstide kolledžis, öösiti põgeneb tehnoklubidesse ning püüab samal ajal hoida ühendust oma perega. Yusra treenib 2021. aasta Tokyo olümpiamängudeks – unistus, mida õed kunagi jagasid. Kolme aasta jooksul üles võetud film jälgib Sara eneseleidmise teekonda ja võitlust õigluse eest. Film illustreerib ühtlasi ka muutust eurooplaste hoiakutes pagulastesse. Kui kümme aastat tagasi võeti pagulasi avasüli vastu, siis nüüd on ka merest uppujate päästmine kuriteoks muutunud.

Filmi litsents ja subtiitrid omandati Mondo projektist “Supporting Ukrainian Refugees to overcome Trauma and Settlement to Estonia“, mida rahastas USA suursaatkond Eestis.

Назад