Tahavaatepeegel

Year: 2023 Length: 84 min
Languages: ukraina, poola, vene, inglise, prantsuse Subtitles: eesti
Country: Poola, Ukraina, Prantsusmaa Author: Maciek Hamela

“Tahavaatepeegel” on kollektiivne portree ukrainlastest, kes otsivad turvalist varjupaika konfliktis. Erinevalt teistest Ukraina sõjast kõnelevatest dokfilmidest paistab Maciek Hamela auhinnatud film silma oma unikaalsusega. Hamela evakueerib sõjapõgenikke oma kaheksakohalise mahtuniversaaliga, keskendudes pardakaamera abil reisijate emotsioonidele ja läbielamistele. Maha on jäänud terved elud, sõbrad, sugulased ja varad. Mõned reisijad on vaiksed, teised räägivad hävitustööst, piinamistest ja surmast, kuid on ka optimiste, kes huumoriga oma lootustest ja unistustest räägivad.

Väikebussi intiimsus loob erilise õhkkonna, võimaldades vaatajal kaasa elada nende inimeste lugudele, mis muidu jääksid statistikaks. Filmi režissööri empaatiavõime ja suhtlusoskus on imetlusväärsed, ning mööduvate kilomeetrite ja vahetuvate reisijatega tulevad esile uued liigutavad lood ja kogemused.

Filmi litsents ja subtiitrid omandati ÜRO Pagulaste Ülemvoliniku Ameti (UNHCR) rahastatud Mondo projektist ”Bridges of Belonging”.

Back