Materjalid noortele: Kuidas saan mina maailma muuta?

Kui ämblike võrgud ühendada, võib nendega kinni siduda isegi lõvi. (Etioopia vanasõna)5935201300_184f043ae8_o-300x210

Mõeldes maailmas valitsevatele probleemidele, nagu vaesus või ebavõrdsus, on esialgu raske mõista, et ka üks inimene võib nende lahendamisele või olukorra muutmisele kaasa aidata.

AKTIIVNE SAAB JA PEAB OLEMA MITMEL TASANDIL

1.   Isiklikud tarbimisharjumused

Teadlik tarbimine tähendab seda, et langetame tooteid ja teenuseid ostes otsuseid eetilistel kaalutlustel, mitte ainult hinna järgi. Teadliku tarbija jaoks on oluline, et tarbimine tekitaks võimalikult vähe kahju inimestele, loomadele ja keskkonnale. Igaüks meist saab teha väikseid tegusid, näiteks taaskasutada, vähem tarbida või osta õiglase kaubanduse tooteid.

a.  Otsi lisainformatsiooni toodete ja teenuste kohta.

Tihti on keeruline teada saada, millistes tingimustes mõni toode on valmistatud, milline on asjade või teenuste „tegelik hind“ inimestele ja keskkonnale. Selle teadasaamiseks on tarbijale abiks erinevad kodanikuühendused ja organisatsioonid,kes pakuvad informatsiooni erinevate toodete tausta kohta ning panevad tooteid järjekorda eetilisuse alusel.

http://www.ethicalconsumer.org/ – Briti veebileht eetilistest tarbimisvalikutest

http://www.ethiscore.org/ – erinevatele toodetele antakse „punkte“ lähtuvalt eetilistest hinnangutest

http://www.ethical.org.au – Austria eetilise tarbija teejuht

Samuti on üksikuid ostuotsuseid tehes abi erinevatest keskkonna- ja eetilistest märgistest toodetel. Näiteks tagab õiglase kaubanduse märk selle, et tootja on saanud õiglase tasu.

Eetilisemaks tarbijaks ei pea hakkama üleöö. Võta ette üks asi korraga, nt vali see nädal üks toode, mida tavaliselt tarbid, uuri selle tausta ning vaata, mis on saadaolevatest alternatiividest parim valik. Kuu aja pärast on sinu ostukorvi mõju maailmale juba oluliselt positiivsem ning oled võtnud endale vastutuse oma tarbimise tagajärgede eest.

b.  Arvuta, kui suur on sinu ökoloogiline jalajälg.

Ökoloogiline jalajälg on meetod, mille abil suudetakse ligikaudselt arvutada selle maa-ala suurust, mida on vaja meie poolt ühes aastas kasutatavate ressursside tootmiseks ning tekkinud jäätmete ja saaste ümbertöötlemiseks, ladustamiseks või looduslikesse aineringetesse sidumiseks. Mõtle, mida saaksid ise teha oma jalajälje vähendamiseks. Ära muretse, loodusvarade tarbimise vähendamine ei tähenda ilmtingimata elukvaliteedi langust. Tavalises argielus ei tähenda see tegelikult muud kui seda, mida varem alati on tehud: taaskasutust, korjamist, sõpradevahelist asjade laenamist ja jagamist – säästlikku elamist.

c.  Ole teadlik oma mõjujõust!

Eetilist tarbimist saab praktiseerida n-ö piitsa ja prääniku meetodil: ostes neid tooteid, mis on eetilisemad, ja jättes ostmata ehk boikoteerides neid, mis seda pole. Lisaks teatud toodete boikoteerimisele võib sellest rääkida ka sõpradeletuttavatele ning kampaaniate kaudu isegi laiemale avalikkusele. Kui info levib, siis kasvab sarnase suhtumisega tarbijate hulk ja negatiivne reklaam hakkab ohustama käivet – seega on surve alla sattunud ettevõte sunnitud oma käitumist muutma. Läbi aegade on tarbijate ostuboikotid mõjutanud suuri korporatsioone ja isegi riike muutma oma poliitikat eetilisemaks!

2.  Poliitiline mõjutamine

Üksikisikul on alustuseks kõige lihtsam toetada teiste algatusi, st vastata erinevate kodanikuühenduste ja aktivistide üleskutsetele (nt anda allkiri, edastada omalt poolt e-kiri otsustajale jne) ning levitada infot oma lähikondlaste seas. Selleks on mõistlik uurida, millised kodanikuühendused sind huvitava küsimusega tegelevad, astuda nende liikmeks ja/või registreerida end nende uudiskirjade ja muude infokanalite kasutajaks. Pühendunumad saavad koos kaasmõtlejatega juba ise tegevust korraldada, näiteks mõne rahvusvahelise algatuse Eestisse tuua.

Riikide keskvõimu ja omavalitsuste ning rahvusvaheliste organisatsioonide tehtud otsused mõjutavad inimeste igapäeva elu. Seetõttu tuleb oma elu ja maailma parandamiseks jälgida nende otsuste kujunemise protsessi ja võimalusel selles ka osaleda. Meil on selleks täielik õigus. Meie riigi tegevus ei mõjuta ainult meie, vaid ka mujal maailmas elavate inimeste elu. Levinud on arvamus, et tavainimene niikuinii poliitikas, eriti rahvusvahelisel tasandil, midagi muuta ei saa. Muutused suures masinavärgis ei tule tõepoolest kergelt, kuid samas on palju näiteid selle kohta, kuidas aktiivsed inimesed on üheskoos globaalse mõjuga muudatusi saavutanud.

Allikas: MTÜ Mondo Maailmahariduskeskus, 2012, “Globaliseeruv maailm”

Tagasi