4.2 Toidutoodang

Tänapäeva toidutootmine ja -tarbimine on ebaefektiivne ja raiskav. Toitu jätkuks maailmas kõigile, kui see oleks ühtlaselt jaotunud. Umbes 1/3 maailmas toodetud toidust rikneb või visatakse jääkidena minema. Euroopa Liidus raisatakse aastas ligi 90 miljonit tonni toitu, mis on umbes pool Euroopa toodetud toidust. Kõige suurem osa raisatud toidust (42%) tuleb kodumajapidamisest.

Kui toiduturvalisus (food security) on tagatud, saab inimene piisaval hulgal toitu, mis on talle vajalik aktiivseks ja tervislikuks eluks. Inimesel, kes ei saa regulaarselt piisaval määral tervislikku toitu, on oht haigestuda ning noorelt surra. Alatoitumine ei tähenda ainult kalorites mõõdetavat toidupuudust, oluline on ka toitainete puudus: raua, joodi, A-vitamiini ja tsingi puudus on WHO sõnul arengumaades põhilisi surma ja haiguste põhjustajaid. Üle poole maailma elanikest elab väikese sissetulekuga ja toidupuuduses. Nende elukohariikidel pole võimalik toota ega importida piisavas koguses toitu, et oma elanikkonda toita. Vaesed inimesed kulutavad oma sissetulekust 80% toidu peale. Neid ohustab toiduhindade tõusu korral näljahäda. Samuti takistab vaesus toidu tootmist. Vaestel talunikel on väga väikesed talumajapidamised, nad kasutavad vähemefektiivseid põlluharimistehnikaid või pole neil piisavalt raha, hankimaks väetisi ja töövaeva säästvaid masinaid. Kui talumeestel pole majanduslikke ressursse ega poliitilist hääleõigust, võidakse neid sundida veelgi kehvematele põllumaadele, mis võib kaasa tuua olukorra halvenemise.

Taustainfo tekst on osa valikkursusest “Globaliseeruv maailm”. Loe edasi Opiqu platvormil: peatükk 4.2.

Tagasi